22 Ağustos 2006

Annemin Ameliyatı

Geçen hafta çarşamba günü annem ameliyat oldu.

Dirseğinde sinir sıkışması varmış. Tıp dilinde "ulnar sinir sıkışması" veya "Cubital Tunnel Syndrome" deniyor. Hani dirseğinizi bir yere vurursunuz da elektrik çarpmış gibi olur ya, o sinir işte. Dirseğini uzun süre kullananlarda, örneğin dirseğini masaya dayayarak telefonla çok uzun ve sık konuşanlarda olabilirmiş.

Doktor sinirin dirseğin içerisindeki oluk gibi yerden (elinizle kontrol ederseniz belli oluyor) kolun iç kısmına alacağını söylemişti. Bu operasyona da "anterior submuscular transpozisyon" deniyormuş. Ameliyat yaklaşık bir saat sürdü. Sanırım narkozun etkisi tamamen geçmeden odasına getirdiler. Başlangıçta ağrısı oldu ama benim tahmin ettiğimden daha çabuk ağrıları azaldı.


Odaya ilk getirdiklerinde benim içim çok kötü oldu. Nedenini anlamadığım bir şekilde midem bulandı ve sık sık odadan çıkmak zorunda kaldım. Annemi o halde görmek mi, yoksa narkoz kokusu mu bilemiyorum.

Şimdi, bir hafta sonra, herşey yolunda görünüyor. (En azından telefonda bana öyle söylüyorlar.) Yavaş yavaş normal hareketlerini yapmaya başlıyor. Umarım kısa zamanda eskisinden daha iyi olur. (Ameliyat sonrası tedavi burada)


Biraz da gereksiz bilgi:

Elimize üç tane sinir gidiyormuş: Ulnar, median ve radial. (Ulnar sadece küçük parmağa ve yüzük parmağına, median ve radial baş, işaret ve orta parmağa. Sanırım bu yüzden bu parmaklar daha hassas.)

Cubit latincede kolun alt kısmı anlamına gelen "cubitus" dan geliyor ve uzun yıllar bir ölçü birimi olarak kullanılmış. 45 cm veya 18 inç.

Daha gereksiz bilgiler:

Bileğiniz ile dirseğiniz arasındaki mesafe tam olarak ayak ölçünüzde. Buradan. (denemesi komik oluyor.)

Dilini dirseğine değdirebilen pek az kişi varmış. (Bunu denemesi daha komik.)


12 yorum:

ibeking dedi ki...

aaa çok geçmiş olsun bak bilmiyodum ben

Adsız dedi ki...

annemin ameliyatının üzerinden bir hafta geçti,şimdi daha iyi durumda ağrıları sıkıntıları,sıkıntılarımız,var tabi ki ama olucak şeyler ,zamanla daha iyi olucak.Ameliyattan ilk çıkıp odaya getirdiklerinde acısı çok fazlaydı ve ben de çok kötü oldum ama kolunu da bırakamadım çünkü hareket ettirmek istiyordu iyi ki teyzem vardı yanımızda bizi sakinleştiricek.Hep söylüyoruz ama gerçekten en önemlisi sağlık.

ustertuna dedi ki...

@ibeking
çok saol. teşekkürler

@günseli
geçti şimdi. Gerçekten en önemlisi sağlık. ne yazıkki problem olunca aklımıza geliyor.

Shemsa dedi ki...

çooooook çok geçmiş olsun. ben de biliyordum ama kafa bi milyon işte.

Adsız dedi ki...

kasım 2007 tarihi itibari ile durum nasıl acaba ? aynı sendrom bende de mevcut emg çekildi. ulnar oluk sendromu denilidi.. ameliyatsız bir çözüm varmıymış biliyormusunuz ? annenizin şikayetleri nasıldı ? şimdiden teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

benimde kolumda sinir sıkışması var dediler çok korkuyom

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun..
Ameliyat sonrasında anneniz nasıl oldu? şikayetler devam ediyor mu? parmaklarında hareketler ne durumda?
Bana da aynı teşhisi koydular. emg sonucum ulnar sinir sıkışması ve ameliyat denildi.

ozcan dedi ki...

Arkadaslar,
Cubital tunnel syndrom'u ilacsız da tedavi edilebiliyor artık.Lutfen detaylı bilgi icin
http://ozcanyagci.wordpress.com/
a ugrayın.
Sevgiler/ozcan

Adsız dedi ki...

Ben 40 yaşında erkek bilgisayar programcısıyım. 5 sene önce dirseğimden sinir sıkışması ameliyatı oldum. Şu anda ameliyat olduğum kolum dirsekten aşağısı uyuşuk gibi farklı bir histe. Çabuk yoruluyor, kolumu eskisi gibi çok kullanamıyorum. Mesela ameliyatdan önce bilgisayar kullanırken ağrı oluyordu, şimdi günlük işlerde de çok kullanırsam uyuşma, çabuk yorulma gibi durumlar oluyor, kol bir acayip oldu maalesef ve EMG gibi tetkiklerde de normal çıkıyor, o yüzden ameliyatı kesinlikle tavsiye etmiyorum.

Adsız dedi ki...

soru için bana ulaşmak isterseniz ozbas73@gmail.com adresine mail atabilirsiniz

Unknown dedi ki...

Benimde bu cuma dirsek sıkışmasindan ameliyatım var korkuyorum

Unknown dedi ki...

Ve bu cuma ameliyata gircem