10 Temmuz 2006

Teamgeist ve Azzurri

Nihayet dünya kupası dün akşam sona erdi. Sanırım duruma en çok sevinen televizyon kumandalarına tekrar kavuşan bayanlar oldu.

Dünya kupaları 1970 yılından beri hep özel toplarla oynanıyor. Ne yazıkki 1930 yılında yapılan dünya kupasında böyle özel toplar yoktu. Arjantin ve Uruguay oynanacak top konusunda anlaşamayınca ilk yarı Arjantin takımının topuyla, ikinci yarı ise Uruguay takımının topu ile oynanmış. İlk yarı 2-1 Arjantin öndeyken ikinci yarı Uruguay durumu 2-4 yaparak kupayı kazanmış. Bu mantıkla Almanya'da yapılan turnuvada kullanılan Adidas marka Teamgeist topunun Almanya'yı şampiyon yapması gerekirdi :) Aslında benim tahminimden daha üst turlara çıktılar.

Teamgeist almanca "takım ruhu" demek. Kupa topunun bu isimde olması ve turnuva boyunca yıldız futbolcuların öne çıkmaması ve takım oynunu oynayan ekiplerin başarılı olması çok güzel bir tesadüf.

İtalyan milli takımları turnuvalarda gökmavisi formalar giyiyorlar. Gök mavisi italyancada "azzurro". Bu nedenle milli takımlarına "azzurri" diyorlar. Gökmavisi azzurri'ler finalde herzamanki gibi takım halinde iyi savuma yaptılar ve Fransa'ya firsat vermeden maçı penaltılara taşıdılar ve dünya şampiyonu oldular.

Maç sonu kutlamalar sırasında azzurri'ler saha içinde birbirlerine sarılıp oradan oraya koşarken futbolculardan biri elinde portatif bir sandalye ve makasla göründü. Diğerleri hemen etrafında hakla oldular. Sanırım uzun saçları olan ve turnuva boyunca ilginç bir şekilde saçlarını toplayan Mauro Camoranesi 'yi sandalyeye oturttular. Törenle halinden çok memnun olan Camoranesi'nin saçlarını kestiler. Bu sırada diğer azzurri'ler etraflarında hala dans ediyorlardı. İçlerinde ne bir yönetici ne de futbolcular dışında biri vardı. Resmini bulabilirsem buraya eklemek isterim.

"Evet" dedim kendi kendime "teamgeist" kazandı.

Hiç yorum yok: