5 Temmuz 2006

Tüketelim

Herşeyi hızlı ve çabuk tükettiğimizi düşünüyorduk. Herşey geçici idi. Bir süreliğine modaya uygun davran, dinle, giyin, git, yeterli idi. Mekanlar bile sadece sezonluk. Daha gitmeye fırsat bulamadan ya ismi değişmiş yada kapatmış oluyorlardı. Hiçbir şey kalıcı olamıyor ve yerleşik ve geleneksel hale gelemiyordu. Daha kötüsü ne olabilirdi?

Daha kötüsü; artık herşey tek kullanımlık. Bi sefer kullan at. Çoğu hizmette müşteri bir kere gelsin yeter anlayışı var. Kıyafetler tek seferlik. Belki tek kullanışlı uygulama çocuk bezi. :) Çocuk oyuncaklarında da durum kötü. Nasıl malettiklerini anlamadığım 1 ytl'ye çin kaynaklı oyuncaklar mevcut. Ya hiç çalışmıyorlar ya da bir sefer oynadıktan sonra bozuluyor. Tüm sesli-ışıklı oyuncaklarda aynı kişiliksiz melodi. Bi kere oyna at. Nasılsa bir diğeri hemen alınabilir. (Dikkat bozulanın aynısı değil.) Ne kadar çok çeşit o kadar iyi. Çocuklar daha ilk yaşlardan tüketmeye formatlanıyorlar. Biz, yani seksen öncesi çocukluğumuzu yaşamış olanlar, herhalde bu değişime en fazla şahit olanlarız. Bu nedenle seksenler'de olduğu gibi hatırlatmaları çok seviyoruz.

Bu konu nereden mi aklıma geldi? Birincisi derinsular'ın yazısında yorumladığı ve bilgi verdiği "The Million Dolar Homepage" oldu. "...., herhangi bir internet gezginiyle açtığınız bir internet sayfasında aşağı yukarı 1 milyon piksel olduğundan hareketle, bu pixellerin her birine bir dolarlık reklam almayı başarması durumunda 1.000.000 Amerikan doları kazanacağını düşünmüş ve böyle bir sayfa hazırlamış. 100 dolarlık bir değere karşılık gelen 10x10 piksel ebadındaki kareler bazında da sayfasına reklam almaya başlamış." Böyle bir siteye en fazla meraktan bir kez girilir, incelenir, (bekli blog'da konu edilir:)) ve sonra unutulur. Siz tekrar tekrar görmek ister misiniz? Yada dolmakalem'de yer aldığı gibi aynı mantıkla hazırlanmış 500words.com. Pixel'in yerini kelimeler almış. Büyük ihtimalle yakın zaman da benzeri onlarca site olacak. Bir kereden fazla görmek ister misiniz?

Tek seferlik kullanımları nasıl abartabiliriz? Kullan at araba? ev? iş? çocuk?

Peki sıra bize geldiğinde? Kim bizi bir seferlik kullanıp atacak?

3 yorum:

ibeking dedi ki...

bizi de kullanıyolar be ustertuna...ben bunun apaçık farkındayım...bu konuyu bilhare konuşmak lazım..yorumlarım sığmaz buraya keza..

not: londradan aliye bir kere kullan at bebe mayosu aldım

Zafer Karkac dedi ki...

bi de bu iş alışkanlıklara da yansıdı artık herhalde. Fotoğraf çekecem diyosunuz parayı bastırıp alıyosunuz aleti üç-beş şipşak sonra koy kenara. babam aynı fotoğraf makinesini 15 yıl kullandı. ben aldığım dijital aletin yeni versiyonlarını şimdiden kesiyorum.
Bi de kullan at dedirten futbol takımları var. Bir sezon tuttuktan sonra bi daha tutası gelmiyor insanın :)

Zafer Karkac dedi ki...

işin ciddi tarafından bakarsanız, (hani benim konum ya ahkam keserim) yeni nesil nonwoven tekstil ürünleri, otellerde ayağınıza giydiğiniz terlikler, fuarlarda eliniz tutuşturdukları çantalar, hepsi nonwoven ürünler. Tamamen kullan at,maliyetler düşük talep fazla. kıyafetler, yatak örtüleri vs.yakındad her tarafta gözünüze çarpmaya başlayacak. Diğer taraftan özellikle ABD gibi ülkelerde bildiğiniz normal pamuklu çorapları bile insanlar bir kere giyip atıveriyorlar. Çorap üreticileri bayram ediyordur herhalde.